fredag 25 juli 2008

Alla vägar bär till Kina


Kina på 3 dagar? Ja det funkar! Kinas historia är full av årtal, kejsare, älskarinnor, krig, kärlek och maktspel och det lilla jag för fram här är sånt som jag fått ta del av under min vistelse.



"Den förbjudna staden" Palatset som tjänade som Kinas regeringssäte och hem under Ming- och Qing-dynastierna från år 1422, då det stod klart. Att 1 miljon människor byggde detta enorma palats på bara 14 år!
Den siste kejsaren var endast 6 år gammal när dynastin avsattes år 1911 och det ska han vara tacksam för, det gjorde att han inte blev mördad, han blev endast satt i husarest fram till 1924. Namnet kommer sig av att området under kejsartiden var avstängd för vanligt folk; endast kejsarfamiljen och hovet hade tillträde dit.
En kvinnlig kejsarinna har Kina haft, en moder som förgiftade sin son till döds för att själv komma till makten, och en av kejsarna hade 1000 konkubiner (älskarinnor), flickorna valdes ut kring ca. 13 års ålder och det ansågs som en stor ära att få sin dotter vald till konkubin.

Söder om palatset ligger "Himmelska fridens torg". Torget kanske mest är känt för massakern på studenter 1989. Natten mellan den 3 och 4 juni ryckte Kinas armé ut med stridsvagnar och pansarfordon och sköt in i folkmassorna med kulsprutor, med uppdrag från regeringen att tömma torget på människor. Demonstranterna var obeväpnade och mejades ner. Antalet döda har inte framgått allt mellan 400-2600 har angivits. I efterskalvet till massakern uppgavs att flera tusen ytterligare personer dödades.
Många kineser, speciellt yngre som bor långt från Peking har aldrig hört talas om massakern på grund av kommunistpartiets mörkläggning av händelsen.



Ett "måste-se" i Kina var naturligtvis den Kinesiska muren. Ett av världens 7 underverk och hela 6 400 km lång började byggas ett par hundra år före Kristus som skydd för nomaderna från norr.

När jag har besökt ovanstående platser har jag känt historiens vingslag, för att låta lite poetisk. Så mycket drama som har utspelat sig på dessa fantastiska platser, skulle räcka för ett livslångt Hollywood kontrakt!



Medans maken arbetade var jag och barnen turister och hann även med att shoppa på Silk market, vi har sett den helt otroligt häftiga "Birds nest" OS-arenan, sett pandor på zoo och ätit hamburgare på "Hard rock café", öst möter väst, ni vet...

Jag har fått rapporter om sommarvärme i Sverige och jag hoppas att ni alla njuter i fulla drag!
Och tack alla gulliga människor som skriver så snälla kommentarer hos mig, det gör det värt att blogga!!
Kram Gunilla

I have been to Beijing, China for 3 days, and it´s not enough time for that enormous country but I did my best to visit the most famous landmarks such as "The great wall" and "Forbidden city" and my son has always wanted to see pandas so we went to the zoo as well. The history of China is so interesting and overwelming and it was very interesting to see how they prepare themself for the Olympics, just 2 weeks away! We passed by the stadium "Birds nest" and it´s truly amazing!

32 kommentarer:

Ullis/Leva på landet sa...

Vilket äventyr ni varit ute på. Finns ju väldigt mycket historia i Kina och mycket av det vi har här idag hr ju faktiskt sitt ursprung därifrån fast man inte tror det. Jättefina bilder du tagit.

Ha en bra helg!
Kram Ullis

Flingan sa...

Vilka fina bilder från Kina! Det får mig att längta ännu mer dit...
Ni hann se mycket på tre dagar.
Varmt har vi det här uppe i norra Sverige... äntligen!
Bada sola och bara passa på att njuta!
kram

Chubby Chieque sa...

Ni är lycklig lottade att få se en av världens underverk.

Asien har verkligen mycket att erbjuda därför ta chansen när Ni är där.
Kanske 3 dagars semester i Filippinerna också? §:-))

Ha an skön helg

Elzie sa...

Ja, nog har det hänt både det ena och det andra där. Spännande att möta ett land som är så olika mot vårt.
Hoppas ni får en riktigt skön helg.
Kram Elzie

Mitt liv - Mina drömmar sa...

Oj vad du flyger och far:)

Kram Annica

Vackrare vardag sa...

Så underbart! Hoppas man får möjligheten att se det gigantiska landet någon gång...

Mamma C sa...

Woow, vilken upplevelse att få se detta som en annan bara läst om. Yes, vi har det mycket gott här nu i Sverige. Hoppas det håller i sig ett tag nu.
Kram mamma c

Wantobeme sa...

Hej vännen!
Det låter som en spännande resa! Det börjar snart bli dags för dig att skriva en bok om alla dina upplevelser :)
Kram!

junhe sa...

MEN VILKEN UPPLEVELSE...KINESISKA MUREN, KULTUREN, MATEN OCH MÄNNSIKORNA =) HA EN BRA HELG/ JUNHE

Alexandra sa...

Så underbart att få se så mycket av världen! Kina är ett land som jag verkligen skulle kunna tänka mig att åka till! Vilka underbara bilder!

Japp, här i sverige har vi underbart väder! Äntligen! Det behövs lite ordentlig värme innan hösten och mörkret kommer!

Ha en trevlig helg!
Kram Alexandra

Desirée sa...

Åhhh, vad härligt det låter! Förstår att du kände historiens vingslag, vad annars kan man göra på dessa platser? Ha en skön helg!

Nostalgi och Rosor/ Linda sa...

Men vilken dröm att få besöka Kina... De står på min reseönskelista...
Tack för din komentar - visst passar lampan till de flesta stilar och rum..
Kram Linda

Gunilla/Nilla sa...

OJ vad GLAD jag blev när jag såg en hälsning ända från Singapore!
Vilken underbar blogg du har med ljuvliga foton. Den där sländan med pärlor var bara SÅÅÅÅ fin! Älskar sådana dekorationer!!!
Hit kommer jag IGEN!!!
Ha en underbar dag.
Varma och soliga hälsningar från Skåne!
Kram/Gunilla

Vit Spets sa...

Ååå, så härligt att får uppleva denna annorlunda kultur! det är alltid roligt att få höra historia om Kina! Jag har aldrig varit dit men när jag läser & ser era bilder från äventyret så förstår jag att ni har det bra!
Sommarkramar
//Siv

Jorunn sa...

Hei og takk for kommentar hos meg :0) Så fin blogg du har! Nydelige bilder. Blogging må være et vis å holde kontakten med hjemlandet på!

sabina sa...

Tack! Vilken härlig resa, fast den inte var så lång! Kinesiska muren skulle jag vilja se på riktigt nån gång... Men det ligger så långt bort...

Synnøve. sa...

Följ med mig Stina, i en roddbåt till Kina.
Det går så lagom fort.....
Det är ett land fyllt av mystik. Ett land man vill veta mera om. Tack för att jag fick följa med dig dit.
Sommarvärmen här är tryckande.
Vi har haft 42 grader i solen på verandan.
30 plus i skuggan.....
Orkar inte den längre....
ha en fin helg ialla fall.
Kram från nabolandet.
Synne.

Mitt liv - Mina drömmar sa...

Oj vad ni flyger och far:) Måste vara spännande att få se alla dess platser med vackra miljöer och göra historiska nedslag!

Kram Annica

♥ Fyra årstider sa...

Hej Gunilla
Jag har inte bloggat så länge, men blev glad över att se dig på min blogg ända från Singapore.
Ha det så bra, här är det ca 28 grader...riktigt varmt för att vara Sverige.
Kram Lotta

Lilla Blanka sa...

Hej!

Åh vad spännande..Kina skulle jag också vilja besöka nån dag!

Jättefina bilder som du visar oss!

Kram vännen, ha det så bra!
Mia

Mjuka sa...

Det är verkligen min dröm att komma dit! Reste 6 månader i Indien som 22 åring och tänkte redan då att nästa blir Kina, men det har det inte blivit av med. Fem barn senare så blir det till Astrid Lindgrens värld, men det är inte så dåligt det !!!
Kramar M

Mitt hvite hus sa...

Hei Gunilla:=)
For en reise dere har vært på. Det jo være kjempehyggelig å oppleve Kina. Nydelige bilder også:=)

ha en fin sommerkveld.=) Klem Kerstin

borghild sa...

Nå er det lenge siden jeg har vært inne hos deg, og jeg må si det høres herlig ut å få oppleve så mye nytt!:-) Skulle gjerne vært i Kina (og mange andre steder, for den saks skyld:-), og kanskje en gang i fremtiden...? Du hadde også laget det så fint på balkongen deres!! Ha en fortsatt fin sommer! Klem B:-)

Mer av allt sa...

Vilka jättefina smycken! Jag måste nog kolla efter vilka som säljer dessa hemma hos mig.

Vad härligt att läsa om din resa till Kina och vilka fina bilder du visar! Det känns som om det är ett land man måste besöka just för att det finns så mycket historia.

A piece of cake är ju helt underbar! Jag har bakat lite grann och idag jag ätit trifle med färska jordgubbar och smultron hos en kompis. Supergod!

Ha det bra!

Anneli sa...

Vilken härlig resa du har gjort - Kina verkar vara ett land som lämnar ett avtryck hos sina besökare...ska nog dit jag med nå´n gång...och tack för att jag fick uppfräscha mina historekunskaper...riktigt intressant!!
-Visst är det varmt här i Sverige - ska ut och dränka mina blommor och gräsmattan i vatten - sen blir det till att njuuuuta!!!

Ha det bott, kram

Vecka - Vecka sa...

Verkligen spännande! Till Kina skulle jag nog vilja åka någon dag! Finns så mycket spännande historia!

Kram, Lotta

Vitt och blandat sa...

Hej - åh vad jag är glad att du kom till min sida och skrev några rader så jag hittade till dig =) Så spännande att läsa, vi pratade för några dagar sen på jobbet om Kinesiska muren. Jag undrade hur lång den var och ingen visste, men nu vet jag ju! Jag blev så ivrig att jag skynda dig mig att skriva en kommentar innan jag kollade vidare - men det jag ska göra nu, till min kopp kaffe! Go'morron å kramar från Anneli

White Season sa...

Hallå där! Vad kul att komma hem och kolla kommentarer och så är det någon vänlig själ som lämnar en utmärkelse, tack snälla och vad kul att det inspirerar det jag lägger ut då och då :-)
Nu precis hemkommen från underbara Österlen och havet... även om vi bor härligt på landet så är ju längtan ännu större att bo vid havet och speciellt dessa underbara sommardagar då temp överstiger 30 grader det blir lite varmt när inget hav fläktar...
Härliga bilder du bjuder på som vanligt och det låter så spännande kul att följa din vardag och äventyr... Kram Malin och tack än en gång!

Rosa Hemmet sa...

Oj så spännande att besöka ett land som Kina.. Ibland är det bra med korta resor för då blir det intensivare men man hinner se så mycket! Kul att du ville bjuda oss på din resa:)

MiaMaria sa...

Hje!

Vilka äventyr ni får vara med på...

Så mycket ni har sett, helt fantastiskt!

Hoppas allt är bra här njuter vi av värmen...

Må så gott och ha det så bra!
MiaMaria

Anonym sa...

Heisan. Så spennende og høre om Kina. Veldig fint at deler disse minnene med oss. Koselig blogg du har. Ha en flott helg i Thailand:-)

Anna, Fair and True sa...

Å jag vill också dit någon gång! Har "bara" varit i Hong Kong!