fredag 25 juli 2008

Alla vägar bär till Kina


Kina på 3 dagar? Ja det funkar! Kinas historia är full av årtal, kejsare, älskarinnor, krig, kärlek och maktspel och det lilla jag för fram här är sånt som jag fått ta del av under min vistelse."Den förbjudna staden" Palatset som tjänade som Kinas regeringssäte och hem under Ming- och Qing-dynastierna från år 1422, då det stod klart. Att 1 miljon människor byggde detta enorma palats på bara 14 år!
Den siste kejsaren var endast 6 år gammal när dynastin avsattes år 1911 och det ska han vara tacksam för, det gjorde att han inte blev mördad, han blev endast satt i husarest fram till 1924. Namnet kommer sig av att området under kejsartiden var avstängd för vanligt folk; endast kejsarfamiljen och hovet hade tillträde dit.
En kvinnlig kejsarinna har Kina haft, en moder som förgiftade sin son till döds för att själv komma till makten, och en av kejsarna hade 1000 konkubiner (älskarinnor), flickorna valdes ut kring ca. 13 års ålder och det ansågs som en stor ära att få sin dotter vald till konkubin.

Söder om palatset ligger "Himmelska fridens torg". Torget kanske mest är känt för massakern på studenter 1989. Natten mellan den 3 och 4 juni ryckte Kinas armé ut med stridsvagnar och pansarfordon och sköt in i folkmassorna med kulsprutor, med uppdrag från regeringen att tömma torget på människor. Demonstranterna var obeväpnade och mejades ner. Antalet döda har inte framgått allt mellan 400-2600 har angivits. I efterskalvet till massakern uppgavs att flera tusen ytterligare personer dödades.
Många kineser, speciellt yngre som bor långt från Peking har aldrig hört talas om massakern på grund av kommunistpartiets mörkläggning av händelsen.Ett "måste-se" i Kina var naturligtvis den Kinesiska muren. Ett av världens 7 underverk och hela 6 400 km lång började byggas ett par hundra år före Kristus som skydd för nomaderna från norr.

När jag har besökt ovanstående platser har jag känt historiens vingslag, för att låta lite poetisk. Så mycket drama som har utspelat sig på dessa fantastiska platser, skulle räcka för ett livslångt Hollywood kontrakt!Medans maken arbetade var jag och barnen turister och hann även med att shoppa på Silk market, vi har sett den helt otroligt häftiga "Birds nest" OS-arenan, sett pandor på zoo och ätit hamburgare på "Hard rock café", öst möter väst, ni vet...

Jag har fått rapporter om sommarvärme i Sverige och jag hoppas att ni alla njuter i fulla drag!
Och tack alla gulliga människor som skriver så snälla kommentarer hos mig, det gör det värt att blogga!!
Kram Gunilla

I have been to Beijing, China for 3 days, and it´s not enough time for that enormous country but I did my best to visit the most famous landmarks such as "The great wall" and "Forbidden city" and my son has always wanted to see pandas so we went to the zoo as well. The history of China is so interesting and overwelming and it was very interesting to see how they prepare themself for the Olympics, just 2 weeks away! We passed by the stadium "Birds nest" and it´s truly amazing!

måndag 21 juli 2008Klippning stod på schemat idag, för det behövdes verkligen. Medans jag fortfarande sitter och få varje hårstrå iordninglagt, knatar maken och sonen iväg för att fördriva tiden. I en av butikerna hittar maken denna t-shirt med ett citat av självaste Hans majestät konungen! Det gick ju bara inte att motstå, tyckte maken patriotiskt.
Sen står det nåt på tyska på baksidan, som vi inte har en aning om vad det betyder...men det borde inte stå nåt dumt....eller?:-). Kanske borde kolla upp det, innan sonen sätter på sig tröjan bland folk!

På tal om patriotiskt, här i Singapore förbereds det för fullt inför nationaldagsfirandet i augusti. Varje lördag i ett par veckors tid har det tränats för flyguppvisningen som ser helt livsfarlig ut därifrån vi står, man tror att de ska flyga in i varandra när planen gör sina loopar och hjärtan(!).
På balkonger hängs den singaporeanska flaggan ut och hela ön pyntas med rött och vitt, och trots att jag är stolt svensk, blir jag rörd och dras med i den singaporeanska livsglädjen. Jag är gäst i detta underbara land och känner mig hedrad att jag har möjlighet att få fira både den svenska och singporeanska nationaldagen. Jag anser att det är viktigt att man tar med sig sina egna traditioner men även att ta del av det nya landets traditioner!

Getting a haircut was on the schedule today, we needed it really bad. While I still sat and got my haircut, my husband and son wanders off. In one of the stores they found this this t-shirt with a quotation from His Majesty the King himself (Swedens)! Impossible to resist, thought my husband patriotic. Then it says something in German on the back, which we do not have a clue about what that means ... but it should not be something stupid .... or ?:-). Maybe check it, before our son puts on the sweater in public!

Speaking of patriotic, Singapore is preparing for the national day in August. Every Saturday for a couple of weeks' time, they have been training for the flight show that looks quite dangerous from were we stand, it looks like they´re gonna fly into one another when the plan makes its loops and hearts (!).

On the balconies all over Singapore the flag is been hung out and the whole island is decorated with red and white, and despite the fact that I am a proud Swede, I am moved and caught up in the Singapore joy. I am a guest in this wonderful country and feel honoured that I have the opportunity of celebrating both the Swedish and the Singporean national day. I think it is important that we take our own traditions but also to take part in the new country's traditions!Dags att packa väska igen, imorgon flyger jag till Kina (Peking)! Jag har aldrig varit där så det ska bli super spännande att få se en bit av det enorma landet!

Tomorrow I am flying to China (Beijing) I have never been there so I look forward to discover a tiny, tiny part of that enormous country!

Må gott!
Gunilla

söndag 20 juli 2008

A piece of cakeIdag har jag och barnen bakat vårt första receptet ur Leilas bakbok. Och okej, mina cupcakes är inte estetiskt lika vackra som Leilas, men jag tror nog att de smakar likadant:-).

Att öppna Leilas bakbok är som att drömma sig bort till bakverkens förlovade land och jag vill att mitt kakbord ska se lika inbjudande ut som i Leilas böcker, tårtfat i keramik och pastell, smaskiga färgkombinationer och hennes sinne för detaljer.
I and my children have been baking today, a recepie of the "queen of baking" in Sweden , Leila.
First time making cupcakes, and they could look better maybe, but I´m sure they will taste lovely!
I want my coffe table to look like the ones in her book, wonderful colour combinations together with her sense for details!

onsdag 16 juli 2008


Award time

Jag har samlat på mig ett par utmärkelser, den som spar han har, eller nåt sånt...

Från Lotta med bloggen Lottaspace , Elzie med bloggen Essemas värld och Malin med bloggen Ekebo . Tack snälla ni, ja ni vet ju själva hur glad man blir och denna award åker direkt tillbaks till er och era ljuvliga bloggar!

Det finns så många underbara bloggar därute i cybervärlden, men jag passar denna award även till Anna med bloggen Wanttobeme och Karin I villa grå!

Jag hoppas att värmen och solen är med er, själv sitter jag vid mitt skrivbord och svettas, jag väntar på att solen ska smyga bort från balkongen, det ska ommöbleras och piffas.
Ha en alldeles ljuvlig dag!
Kramiz Gunilla

tisdag 15 juli 2008Snorkling....det ser så lätt ut för alla andra men på nåt sätt lyckas jag alltid svälja 1 liter saltvatten under tiden, jag får alltid den där förbaskade snabel att hamna under vattenytan... Så också idag efter frukost när jag försökte igen, jag menar hur svårt kan det va...
Efter 10 dagars semester på Langkawi är det nu dags att flyga hem och idag visar jag ett Langkawi kollage.

Snorkelling .... it looks so easy for everyone else but somehow I always manage to swallow 1 litre of salt water in the meantime, the trunk keeps going below the water's surface ... So even today after breakfast when I tried again, but someday I will get it right:-) After 10 days of vacation in Langkawi, it is time to fly home today so today I show you a Langkawi collage.

Ha en fin dag!
Gunilla

måndag 14 juli 2008


Hej på er på andra sidan klotet.

Jag hoppas att ni har haft en jättefin helg och att ni som har semester riktigt njuter av att vara lediga! Jag har förstått att den svensk sommaren är lurig i år, och självklart vill man ha sol och värme när man är ledig så få veckor om året men om det nu bara är regn och åter regn så försök att se förbi det och tänk på vad som är viktigt, att man har tid för återkoppling och att tiden finns för det man tycker är viktigt i livet.

Här är det tvära kast i mina rader idag, då jag måste få berätta om det ofantliga flyt vi hade när vi kom till det nya hotellet, vi blev nämligen uppgraderade till en strandvilla! Jippie, tjoho det tackade vi ju inte nej till!
Villan har fönster som antingen öppnas mot vattenblänk eller grönska. Detaljerna på hotellet är många och vackra. Arkitekten skulle gärna få komma hem till mig och piffa:-).

Imorgon åker vi tillbaks till Singapore igen, men tills dess ska vi njuta av semestern ytterligare 1 dag!Barnen blev som tokiga när de såg att vi hade en egen pool.

Sonen fick en egen kaka vid incheck med hans namn på "Master William", det är lycka för en 8-åring....Ingången till badrummet, bakom skymtar utomhusduschen

vi öppnar dörren till utomhusduschen


Inomhusduschen med bananer utanför fönstret

Massageoljor...

söndag 13 juli 2008
Häromdagen på vår bilfärd genom Langkawi passerade vi några hotell som vi nyfiket kikade in på. Det sista hotellet vi stannade vid var "Four Seasons" och vi gick in och tittade.
Det var som att träda in i en magisk, förtrollad värld...
Färgerna, dofterna, detaljerna och framför allt lugnet var häpnadsväckande.
Jag ville fånga in allt detta, så jag tog så många foton jag kunde utan att verka underlig, för hit skulle vi ju aldrig återkomma...
Trodde jag...


Jag och barnen gick på stranden och mötte upp maken vid frukost i morse, han betedde sig lite stressad, men jag tänkte inte vidare på det. När vi kom tillbaks till rummet stod väskorna packade (bara en sån sak!) och maken sa att det är dags att checka ut. Där stod jag som ett frågetecken, vi skulle ju stanna tills på tisdag??
Maken smålog hela tiden så något fel verkade det inte vara, han sa bara lugn älskling, "har en liten suprise till dig"! När vi satt oss i taxin efter att ha checkat ut så sa han till chauffören, -"kör oss till Four Seasons hotel"!
Ååhhh, jag blev så glad när jag fattade att vi skulle få bo på det fantastiska hotellet!!

The other day on our trip through Langkawi we passed a few hotels which we curiously looked in to. The last hotel we stayed at was the "Four Seasons" and we went in. It was like entering a fabulous, magic world ... The colours, scents and above all the calmness was astonishing. I wanted to capture all of that, so I ran around and took many photos, trying not to look strange, for here we would never come back ... So I thought anyway ...


I and the children went to the beach and met my husband at breakfast this morning, he behaved a little, well, different, but I thought no further on that. When we came back to the room the suitcases were packed and my husband said that it is time to check out. There I was, as a question mark, shouldn´t we stay until Tuesday?
My husband were smiling so I new that things were ok, he just said:-" relax darling I have a suprise for you"!
After check-out we got in to the cab and my husband said:-" take us as fast as possible to the Four seasons hotel"!

Ahhh, I was so happy when I understood that we would stay in that amazing hotel!

Jag hoppas att ni alla har haft en fin helg med sol och värme!
Kram Gunilla

torsdag 10 juli 2008Under 2 dagar har vi hyrt bil här på Langkawi och vi har passerat ett böljande grönt landskap med höga berg varvat med djupa dalgångar. Vi har åkt runt hela ön och även åkt rakt igenom och utmed vägarna ser man hur lokalbefolkningen bor och lever, vilket ger ett visst perspektiv på tillvaron och livet vi lever. Att köra bil här känns tryggt och lugnt, det man bör se upp med är de frigående husdjuren såsom kor, vattenbufflar, hundar och höns. Och icke att förglömma de vilda aporna som närsomhelst knatar upp på vägen.

Under gårdagens biltur passerade vi detta vattenfall men vi tyckte det såg så fjantigt ut från håll så vi gick aldrig dit. Efter tjat från dottern, åkte vi dit idag istället och jag och maken var fortfarande skeptiska, tänkte att detta är en typisk turistfälla! Men det var det inte, vattenfallet var sagolikt vackert!

During 2 days, we have rented a car here in Langkawi, and we have passed a rolling green landscape of high mountains combined with deep valleys. We have gone around the whole island and also went straight through and along the roads we can see how the locals live, which gives a certain perspective on life and the life we live. To drive a car here feels safe, but we kept a look out for the free-range farm animals such as cows, water buffalos, dogs and chickens. And not to mention the wild monkeys which at any time jumps up along the way.

During yesterday's drive we passed this waterfall, but we thought it looked so anonymous so we were never there. After persuasion from our daughter, we went there today, instead, and I and my husband were still sceptical, thinking that this is a typical tourist trap! But it was not the case, the waterfall was fabulously beautiful!De vilda aporna gjorde oss sällskap även här, jag gick tätt tryckt mot maken (som sköld) och såg framför mig hur jag kom hem med ett apbett i rumpan, men det gick bra:-).

The wild monkeys joined us here, I was closely pressed against my husband (for a shield) and saw in front of me how I came home with a monkey bite in my buns, but it went well :-).

tisdag 8 juli 2008Hittills under vår vistelse här på Langkawi har vi umgåtts vid poolen, ätit god mat och jag har vunnit över maken i kortspel, haha, det händer inte så ofta. Igår när det började skymma gick jag och dotterna och letade snäckor på stranden, det var mysigt samtidigt som det blev en liten mini pedikyr, haha!
Ibland när man bor på hotell, händer det att man får en utsikt rakt mot en granne eller ännu värre, en ful betongvägg...
Men det kan jag inte klaga på denna gång då detta är utsikten från vårt rum!

So far during our stay here in Langkawi, we´ve spent at the pool, just socializing and eating good food. When it started to obscure, I and my daughter went looking for seashells on the beach, it was cosy, while it became a little mini pedicure at the same time, haha! Sometimes when you live in hotels, it happens that you get a view straight against a neighbour or even worse, an ugly wall ...
But this is not the case this time. This is the view from our hotel room, kind of nice don´t you think?I denna pool får man en känsla av att hänga ut över havskanten med en underbar utsikt över de små öarna.
In this pool, it feels like we are haning out over the ocean with a great view of the small islands.

Det vimlar av vilda apor här, och visst är det intressant att se dem på säkert avstånd, men jag vill inte ha in en hungrig apa på balkongen:-).
Tidigare idag såg vi 2 apor som försökte bryta sig in i en bil!
Helt allvarligt...

There are many wild monkeys here, and it is interesting to see them at a safe distance, but I do not want a hungry monkey on the balcony :-).
Earlier today, we saw 2 monkeys who tried to break into a car! I am serious ...


I eftermiddag ska jag och maken spendera 2 timmar på spa. Först blir det massage och sedan ska vi njuta av reflexologi. Det ska bli super nice!
This afternoon, I and my husband will spend 2 hours in the spa. First, a relaxing massage, and then we shall enjoy the reflexologi. It will be super nice!