torsdag 10 december 2009

TANKAR INFÖR JULEN

HyacinthVase

Jag kan meddela samtliga, att både kottar och mossa passerade tullen utan några som helst problem, fniss. Känns lite som om jag missat de två Advent som varit, men ska nu med full fart sätta igång och göra huset julfint, jag är dock på god väg. Hyacinter har införskaffas, julstjärnorna har satts upp och de nya inredningsfynden jag gjorde i Sverige har placerats ut.

Med tanke på att jag håller väldigt hårt på traditioner och är en julnörd av stora mått, är det rätt märkligt att jag inte fått till det med jultraditionen sedan vi flyttade utomlands. Ett hus fullt med julsaker och en glimrande, doftande julgran i all ära, men om inte den rätta känslan infinner sig, ja då blir det ju inte mycket till jul anser jag. Det blir lättare för varje år att fira jul här i tropikerna, vi gör egentligen allt som vi skulle gjort hemma i Sverige, ändå så känns det så annorlunda.

Men i år ska jag skapa traditioner som vi ska ha resten av den tid som våra barn bor hemma...jag ska bara luska ut vilka traditoner som jag vill upprepa år efter år! Jag har ju trots allt lovat mina barn att detta ska bli den bästa julen någonsin, så jag har ju lite att leva upp till...gulp!

Berätta, vilka traditioner har ni på julafton? Kram!

Considering that I´m very keen of traditions and am a Christmas nerd, it´s quite strange that we don´t have a good Christmas tradition since we moved abroad. All credit to a house full of Christmas decorations and a glimmering, fragrant Christmas tree, but if not the right feeling arises, there it´s no Christmas, I believe.
It becomes easier for each year to celebrate Christmas in the tropics, we are doing all that we would do back home in Sweden, yet it´s so different.

But this year, I will create traditions that we will have the rest of the years our children lives at home ... I'll just have to find out which traditions I want to repeat year after year! After all, I have promised my children that this will be the best Christmas ever, so I have little to live up to ... gulp!
Tell me what traditions do you have on Christmas Eve? Hugs!

16 kommentarer:

Andrea sa...

Hope you have a Merry Christmas.

sinnlighet sa...

love love love love dina underbart sensuella bilder, en klar tia på en skala 1-9 o;)

agneta

Mahi sa...

Hej, låter underbart att du försöker få till en julig känsla i värmen. Bodee skälv i LA några år och kände samma sak där att barndomsminnenas jul med snö och mörker inte alls blev samma sak. Det kändes helkonstigt. Hos oss är det ialla fall en riktig gran, den äkta doften och barren som är viktigast. Har även köpt kanelstänger, stjärnanis, torkade apelsiner och satt runt ett stor vitt ljust på köksbordet, gav en härligt julig doft, sen är det ju julstjärnor i fönstren som är det första som åker upp för att få tills tämningen. Men jag tror nog att det ändå är det faktum att när det blir som mörkast på året och alla ljusen tänds då får man hoppet om att snart återkommer solen och värmen, det liksom värms i stjälen för det är förfärligt mörkt nu som ialla fall för mig gör mkt av stämningen.

fine sa...

Tack!
Min familj är bosatt över hela världen så julen blir lite som ett pussel för oss, speciellt för mamma som värdar varje år. I år är min syster som annars bor med sin man i Singapore hemma till lilljulafton så vi är nästintill samlade allihop :)

Jemini sa...

vilket härligt liv du verkar leva! :) kram

sannaa sa...

En vernissage inför utställningen som ska hänga, med bilder från fotokursen! :)
Kram

Arya sa...

Skjønner godt at du sliter med juletradisjoner i utlandet. De få gangene jeg har feiret jul i det store utlandet så har liksom ikke ting blitt slik de burde. Selv om alt har vært på plass, til og med de rette duftene.
Det bygger vel litt psykisk, tror du ikke?

Uansett, jeg forsøker å holde på noen tradisjoner, som julebakst med ungene, juletrehogst, kos på juleaften formiddag. Men noen tradisjoner forsvinner, og andre oppstår. Det gjelder vel å finne noen som vi nå i dag liker og ønsker å bringe videre med oss.

Kos deg videre med forberedelsene!

Beatrice sa...

Jag tror att jag förstår vad du skriver om att det kan vara svårt att få till en "riktig" jul utomlands, även om man gör allt precis som man skulle ha gjort hemma. Jag har haft den känslan de få gånger jag varit utomlands över julen... det var julpyntat överallt och julgranar och tomtar fanns också, men det som saknades var kanske just mossa och kottar och liknande som man förknippar med svensk jul. Men det har ju du nu! :-)

Vi åker alltid till mina föräldrar på julafton och oftast kommer mina syskon med familjer hem också (men inte de senaste åren, för de bor långt ifrån oss). Först blir det glögg, julkakor och MASSOR med julgodis framför Kalle klockan tre, sedan blir det så småningom paketöppning för barnen och sedan julbord.

De senaste åren har vi vuxna inte bytt julklappar med varandra (förutom H och jag förstås), men fy vad tråkigt det har blivit! Bläää... jag vill vara liten igen ;-).

Kramisar
Beatrice

Sara sa...

Vilken fantastisk blogg och vilket fantastiskt liv du verkar leva!
Tack för kommentaren om Tavlorna. Det är roligt för Tina att höra tror jag verkligen!

bad penny sa...

when the children were little they opened a Christmas Eve present which a very clever me made sure it was either lovely new pyjamas or a Christmas themed bed time story - Ha ! that got them to bed !

Then I'd pour a glass of port and fill their stockings very happy.

Now they are teenagers and go to bed later than me !

Pia sa...

Hej Gunilla! Jag är också en äkta jul-nörd, och som tur är, resten av min familj också. Vi bara älskar att julpynta, baka och fixa inför julen. En viktig ingridiens är att dekorera apelsiner med kryddnejlikor, sen sätter jag röda siden band runt och hänger i fönsterna. Då luktar det verkligen jul. Sen samlar vi på tomtar, minst en ny inköps varje år....så det börjar bli några stycken. Sen kan jag ju säga att halva julen är ju för oss andra att se Alva under julens alla spännande stunder. Jag tror att Maja och Julia njuter lika mycket som oss vuxna av att få se hennes glädje, spänning och iver. Hon tror ju t ex på tomten ffa! For me to know and for you to find out ;0) Ha det jätte bra, och pynta på! Stor kram från ett grått Strängnäs

Rania sa...

men shoppa måste man ju ;) jo pilgrim är underbart <3

Victoria sa...

Åh - hyacinter, vad underbart! Jag sliter också med att få till julkänslan här i Florida, men det går ju knappt! Julen är för mig mycket om dofter; granen, lussebullar, hyacinter osv och jag saknar det oerhört!

s.m.i.l.e sa...

Kan tänka att svenska traditioner blir än viktigare för en när man bor utomlands...

Våra julaftonstraditioner är att vi har två julaftnar varje år. En på julafton och en på annandagen. Makens släkt ena dagen och min andra. Åsså turas vi om så att vi har julafton på julafton vartannat år med respektive sida. Låter nog mer invecklat än vad det är. Julklappar i julstrumporna på morgonen, traditionellt julbord och Kalle Anka. Åsså kommer naturligtvis den riktiga Tomten! För visst finns han!

Kram på dig där borta i värmen!

mimmi sa...

Hej igen :) det var ett tag sedan jag var inne här :)
Jag får nog erkänna att mina traditioner har blivit lite skamfilat nu efter att mina barn har lämnat boet:)
Men skinkan ..den är i alla fall kvar;)
ha en fin kväll :)

Kalkstenssommar sa...

Hej!
Härligt med traditioner. Hos oss har vi många traditioner. Men en som jag speciellt gillar är att vi alltid köper ett nytt familjespel i julklapp. Det spelar vi sedan på juldagen efter lång frukost och promenad. Det är så kul att se hur spelen vi köper förändras i takt med att barnen blir äldre.

Kram o hoppas du får en härlig jul!

L